Scouts Verkensters

Afspraken

Materiaal

Wij krijgen altijd een hele hoop vragen van ouders over wat voor materiaal wij aanraden, dus hierbij wat tips.

Matje

Als wij een matje adviseren is het een matje zoals in onderstaande link. Het voordeel van deze matjes is dat ze, in tegenstelling tot de ouderwetse luchtbedden, geïsoleerd zijn en van lichtgewicht materiaal gemaakt zijn. Ze nemen opgevouwen meestal niet meer ruimte in dan een flinke waterfles en past dus makkelijk in een hikerugzak (niet van toepassing als dit je eerste jaar is) op bijvoorbeeld het zomerkamp. Maar toch heb je als je hem opblaast een comfortabel matje van 5 cm dik.

Dit type matje is in verschillende prijscategorieën te verkrijgen (ook bij andere winkels), hoe duurder, hoe beter geïsoleerd en hoe lichter het materiaal.
Voor onze programma's zou het matje in de link kunnen volstaan. Het is geïsoleerd tot een minimum van 8 graden, hier zou je dan met weer zoals komend weekend nog een aluminium iso matje onder kunnen leggen.

https://www.decathlon.nl/p/opblaasbare-slaapmat-voor-trekking-mt500-air-l-180x52-cm-1-persoon/_/R-p-X8493395?mc=8493395&c=OKER 

Slaapzak

Voor een slaapzak kun je het beste kijken naar een mummy slaapzak, dus met capuchon en die taps toe loopt naar onderen. Een slaapzak hoeft geen extreme isolatiewaarde te hebben, maar iets onder 0 graden is wel fijn. Dit is een uiterste isolatiewaarde, dus zonder aangetrokken capuchon en deels opengeritst is die op zomerkamp ook goed te gebruiken.
Als het veel kouder is mogen er altijd extra dekens meegenomen worden.
Wat ook handig is, is een compressie hoes voor de slaapzak. Veel slaapzakken, vooral mummy slaapzakken, komen al met zo'n hoes. Hiermee kun je de slaapzak zo klein mogelijk maken in de hoes, door veel lucht eruit te drukken. En deze is dan weer makkelijker mee te nemen. Bewaar hem thuis nooit zo!
Als je wil investeren in een goede slaapzak is dit verstandiger dan veel geld aan een matje uit te geven nu. Matjes lijden op deze leeftijd meer en zijn sowieso gevoeliger voor schade dan een slaapzak.

Dagrugzak

Waar je vooral op moet letten is dat het een rugzak is die je goed tegen je rug kan dragen, dus een stevige achterkant die niet bol of hol gaat staan als je je rugzak vult. Het bandje tussen de schouderbanden zorgt ook dat de schouderbanden goed over je schouders blijven zitten en het gewicht niet naar overdreven naar achteren gaat hangen.
Verder moet je rekenen dat er in je dagrugzak een regenpak, lunchpakket, wat lekkers, pen/papier en water moet passen. En je waterfles kan dan het beste in een vakje aan de buitenkant, zodat die snel te pakken is.

Voor een dagrugzak zijn onderstaande modellen voorbeelden

https://www.decathlon.nl/p/rugzak-voor-bergwandelen-mh100-20-liter/_/R-p-331022?mc=8649474&c=BEIGE

https://www.decathlon.nl/p/rugzak-voor-bergwandelen-mh100-20-liter/_/R-p-177171?mc=8735259&c=PAARS 

Hikerugzak

Ook een hikerugzak moet goed tegen je rug aan zitten. Je kunt het beste een rugzak kiezen met een goede padding, voldoende ventilatie bij de rug en een goede drukverdeling door borst- en heupriemen. Dit zorgt ervoor dat de rugzak niet alleen op je schouders rust, maar dat je ook een groot deel van het gewicht op je heupen draagt. Hier ben je veel sterker, waardoor je minder snel klachten krijgt. 
Koop een hikerugzak daarom ook nooit "op de groei". Een hikerugzak moet gelijk goed en lekker zitten, pas deze in de winkel als het kan dan ook altijd met wat gewicht er in. Een rugpand dat mee kan groeien is wel een goede optie, als er dan wel een stand is die nu meteen past.
Als je de rugzak op doet moeten de schouderbanden op je schouders blijven hangen als je de heupband vast doet en deze strak trekt. De schouderbanden moeten dan niet boven je schouders gaan zweven. De heupband moet altijd goed strak te trekken zijn. Hier draag je veel gewicht op, waardoor je het langer vol houdt.
Koop niet meteen een rugzak met een hele grote inhoud. Hoe groter de rugzak, hoe voller je hem doet. 45/50L is voor je verkenstertijd sowieso meer dan genoeg, veel kunnen hier als explorer ook nog mee vooruit. 
Decathlon heeft een goed assortiment hikerugzakken. Maar ook op Marktplaats kun je veel vinden. 
Als je bij ons met een hikerugzak moet lopen moet daar meestal voor één overnachting spullen in. Een groter matje bind je bovenop of onderaan. De slaapzak moet erin en ook een pyama, schoon ondergoed/sokken, sweater, tandenborstel, waterfles, lunch, pen en papier moeten er bij passen. 
Als je niet zeker weet of je een goede rugzak op het oog hebt, laat het even weten. Dan kijken we graag mee.