Scouts Verkensters

Afspraken

Materiaal

Wij krijgen altijd een hele hoop vragen van ouders over wat voor materiaal wij aanraden, dus hierbij wat tips.

- Matje

Als wij een matje adviseren is het een matje zoals in onderstaande link. Het voordeel van deze matjes is dat ze, in tegenstelling tot de ouderwetse luchtbedden, geïsoleerd zijn en van lichtgewicht materiaal gemaakt zijn. Ze nemen opgevouwen meestal niet meer ruimte in dan een flinke waterfles en past dus makkelijk in een hikerugzak (niet van toepassing als dit je eerste jaar is) op bijvoorbeeld het zomerkamp. Maar toch heb je als je hem opblaast een comfortabel matje van 5 cm dik.

Dit type matje is in verschillende prijscategorieën te verkrijgen (ook bij andere winkels), hoe duurder, hoe beter geïsoleerd en hoe lichter het materiaal.
Voor onze programma's zou het matje in de link kunnen volstaan. Het is geïsoleerd tot een minimum van 8 graden, hier zou je dan met weer zoals komend weekend nog een aluminium iso matje onder kunnen leggen.

https://www.decathlon.nl/p/opblaasbare-slaapmat-voor-trekking-mt500-air-l-180x52-cm-1-persoon/_/R-p-X8493395?mc=8493395&c=OKER 

- Slaapzak

Voor een slaapzak kun je het beste kijken naar een mummy slaapzak, dus met capuchon en die taps toe loopt naar onderen. Een slaapzak hoeft geen extreme isolatiewaarde te hebben, maar iets onder 0 graden is wel fijn. Dit is een uiterste isolatiewaarde, dus zonder aangetrokken capuchon en deels opengeritst is die op zomerkamp ook goed te gebruiken.
Als het veel kouder is mogen er altijd extra dekens meegenomen worden.
Wat ook handig is, is een compressie hoes voor de slaapzak. Veel slaapzakken, vooral mummy slaapzakken, komen al met zo'n hoes. Hiermee kun je de slaapzak zo klein mogelijk maken in de hoes, door veel lucht eruit te drukken. En deze is dan weer makkelijker mee te nemen. Bewaar hem thuis nooit zo!
Als je wil investeren in een goede slaapzak is dit verstandiger dan veel geld aan een matje uit te geven nu. Matjes lijden op deze leeftijd meer en zijn sowieso gevoeliger voor schade dan een slaapzak.

- Dagrugzak

Waar je vooral op moet letten is dat het een rugzak is die je goed tegen je rug kan dragen, dus een stevige achterkant die niet bol of hol gaat staan als je je rugzak vult. Het bandje tussen de schouderbanden zorgt ook dat de schouderbanden goed over je schouders blijven zitten en het gewicht niet naar overdreven naar achteren gaat hangen.
Verder moet je rekenen dat er in je dagrugzak een regenpak, lunchpakket, wat lekkers, pen/papier en water moet passen. En je waterfles kan dan het beste in een vakje aan de buitenkant, zodat die snel te pakken is.

Voor een dagrugzak zal zoiets als dit geschikt moeten zijn.

 https://www.decathlon.nl/p/wandelrugzak-nh500-20-l/_/R-p-X8608098?mc=8608098&c=GROEN