Tentenonderhoud
- Details
- Laatst bijgewerkt: dinsdag 14 augustus 2012 16:45
Na het einde van de winter worden ook steeds meer tenten van stal gehaald en gaan we weer op (weekend-)kamp. Hiermee is ook weer de tijd aangebroken om even stil te staan bij het onderhoud van de tenten, want met een beetje inspanning kan de levensduur van tenten met jaren verlengd worden. Schoonmaken De verschillende doeksoorten maak je op verschillende manieren schoon. We zetten ze even op een rijtje:
- Pvc: tentdoek of grondzeil kunnen met een zachte borstel schoongemaakt worden. Hiervoor kan koud water
gebruikt worden met een beetje niet-aggresief schoonmaakmiddel. Het beste en mooiste kan pvc schoongemaakt worden met gewone autoshampoo met was-toevoeging. Deze was-toevoeging geeft tevens een vuilafstotende beschermlaag. Sleep pvc-doek nooit over een ruwe ondergrond (zand, steen), hierdoor schuurt de toplaag eraf waardoor zelfs pvc vatbaar wordt voor 'weer' en andere schimmels.
- Katoen en polykatoen: droog afborstelen met een zachte borstel, slikranden zijn pvc dus zie hierboven. Hardnekkig vuil eerst proberen te verwijderen met een harde borstel. Lukt het dan nog niet dan met een natte spons en veel water gebruiken. Altijd ruim afspoelen en tent weer goed drogen.
Impregneren
De levensduur van tentdoek kan verlengd worden door de tent regelmatig te impregneren. We kennen een paar verschillen in behandeling: * Nieuwe katoenen tenten: na eerste gebruik droog afborstelen, dan uitleggen op straatstenen, dus niet op gras of een dichte ondergrond. Tent strak leggen en verankeren aan de scheerlijnen in verband met de wind. Met een zachte borstel (aan stok) of spons de buitenzijde van het doek inpoetsen met impregneermiddel. Randen en naden extra behandelen. Na inpoetsen de tent gewoon op straat laten liggen totdat deze droog is. Nooit impregneren in de volle zon. Deze behandeling herhalen om de 2 a 3 jaar. Het verbruik van impregneermiddel voor deze tenten is ongeveer 1 liter per 6 m2.
- Oudere katoenen tenten die nog niet zijn geimpregneerd: behandeling hetzelfde als bij de nieuwe tenten. Tweede behandeling al na een jaar, daarna om de 2 a 3 jaar. Het verbruik is ongeveer 1 liter per 4 a 5 m2.
- Polykatoenen tenten vragen dezelfde behandeling als katoenen tenten.
- Kunststoffen tenten (o.a. pvc): het proces is weer hetzelfde als hiervoor beschreven. Het inpoetsen vereist echter meer kracht, het verbruik is afhankelijk van materiaal maar een grote koepeltent kost ongeveer 1 liter.
Opslag
Een tent moet altijd droog opgeslagen worden. Terug van kamp is een tent ALTIJD vochtig, al is het alleen maar grondvocht of luchtvochtigheid. Dus altijd tenten laten drogen na aankomst. Een tent bij voorkeur ophangen, luchtig neerleggen kan ook maar dan wel dagelijks de tent draaien. Let ook goed op de slikranden, deze zijn vaak nog nat en maken dus de rest ook weer nat. Dus eventueel droogmaken voordat de tent gelucht wordt. Als de tent rubbers heeft, moeten deze los opgeslagen worden omdat ze kunnen afgeven. Opgeslagen tenten moeten dus droog zijn maar moeten ook kunnen ademen. Tenten opslaan zonder dat er lucht bij het doek kan, verkort de levensduur van de tenten. Eventueel de tenten niet in de tentzak opslaan. De gewoonte om tenten zeer strak op te rollen, is dus fout, hierdoor kan er nauwelijks lucht bij het doek komen! Pvc-materialen die langdurig in de opslag gaan, moeten ingewreven worden met talkpoeder, dit voorkomt plakken. Als tenten goed zijn opgeslagen, dus luchtig, kunnen ze daar gewoon blijven liggen en hoeven niet gelucht te worden.
Weer
Natuurlijk materiaal kan rotten. Dit komt bijna altijd door vocht (zie hiervoor). Een speciale vorm van rotten noemen we het 'weer'. Alle vormen van rotten zijn heel slecht voor de tent en verkorten de levensduur van dat stuk doek ernstig. Als je rot of 'weer' in je tentdoek hebt dan moet je het volgende doen:
- leren dat je de tenten zorgvuldiger moet drogen/opslaan;
- het rot of 'weer' oplossen door de inzet van Siloblanko Antiweer.
Aangezien het doek dan al schade heeft geleden en het oplosmateriaal niet goedkoop is, kun je dus beter maar goed met de tenten omgaan.