Gezond op Kamp

Inleiding

Stel jezelf eerst eens de vraag: hoe vaak heb ik de EHBO trommel moeten gebruiken op kamp?

Alleen voor kleinigheden als schaafwondjes, sneetjes en splinters komt hij tevoorschijn. Veel vaker komt het voor dat kinderen zich niet lekker voelen, gestoken worden door insecten, verbrand zijn door de zon of gewoon blaren hebben gelopen tijdens een hike.

Hieruit blijkt wel dat een goed samengestelde reisapotheek net zo belangrijk is als een trommeltje vol met snelverbanden en mitella.

Wat neem je mee aan eerste hulp materialen tijdens een zomerkamp?

De reisapotheek

 • Diverse pijnstillers; denk hierbij aan paracetamol 500 mg, ibuprofen 200 mg tegen menstruatiepijn en/ of maproxen. Zorg dat je ten alle tijde de bijsluiters bij de medicijnen bewaart, en de medicijnen in de verpakking. Verder op een zo koel mogelijke plaats.
 • Norit of andere diarree remmers; bij het eten van verkeerd voedsel is dit een afdoende middel. Vaak is het beter om de natuur zijn gang te laten gaan. Dus pas gebruiken als het echt hinderlijk wordt.
 • Blistex; voor gesprongen en verbrande lippen, verkoelt en verzorgd. Dit kun je ook gebruiken bij een koortslip. Zorg dan dat niemand anders de tube gebruikt.
 • After-bite; tegen insectenbeten en eventuele brandnetel plekken.
 • Cardiflor; zalf op homeopathische basis. Werkt goed tegen alle soorten huidirritatie gepaard gaande met roodheid en jeuk.
 • Tantum; zalf op homeopathische basis bij zwelling en pijn te gebruiken. Tevens ontstekingsremmend. Bijvoorbeeld bij overbelasting en blessures. Mag niet gebruikt worden op open wondjes.
 • Capsicum of tijgerbalsem; om te smeren op vastzittende spieren.
 • Sunblock zonnecreme: mocht je ondanks voorzorgsmaatregelen verbranden, dan is het fijn om dit daarover heen te smeren. Het verlicht de pijn en stopt verdere verbranding. Ook geneest de verbranding sneller door de beschermende middelen die erin zitten. Dit is niet geschikt voor brandwonden anders dan zonnebrand!!!
 • Verder neem je natuurlijk medicijnen mee die voor jou van toepassing zijn. Bijvoorbeeld tegen hooikoorts, astma, zonneallergie, koortslip etcetera.
 • Degenen die zwakke enkels of knieen hebben zouden daar speciale verstevigers voor kunnen meenemen. Deze zijn zo verkrijgbaar bij de drogist.


De inhoud van een scouting EHBO-trommel

 • Betadine oplossing; voor het desinfecteren van kleine snij-schaaf- en brandwonden.
 • Betadine zalf; kleine tube voor de grotere wonden die verbonden dienen te worden met steriele gazen.
 • Gewone pleisters; die je zelf op maat kunt knippen. Kant en klare pleisters passen nooit. Zijn altijd te klein of te groot.
 • Leukoplast 2,5 cm keer 5 m; voor het tapen ter versteviging van bijv. De knie of het voorkomen van blaren en niet te vergeten het fixeren van aangelegde verbanden.
 • Steriele gazen; 5 cm keer 8.5 cm, 10 cm keer 10 cm. Deze kun je zonodig kleiner knippen.
 • Verbandschaar
 • Pincet om splinters te verwijderen
 • Onsteriele handschoenen
 • Elastische fixatiewikkels in verschillende maten; denk aan 4 cm breed en 10 cmehbo doos breed
 • Koud kompres instant:dit is voor eenmalig gebruik, in gevallen van forse kneuzingen.
 • Tekenpincet en chirugenpincet; respectievelijk om teken en splinters mee te verwijderen.
 • Thermometer in een beschermhuls zodat deze niet kan breken
 • Reddingsdeken


Insectenbeten

Geen enkele steek van een insect in ons land is gevaarlijk. Problemen kunnen zich wel voordoen bij plaatselijke infecties of door allergische reacties. Je kunt steken vermijden door geen geurtjes te gebruiken en door de beesten niet in het nauw te brengen of ernaar te slaan. Er zijn vele goede crèmes, stiften of zalven tegen jeuk. Op de plaats van een wespensteek kan je het beste azijn aanbrengen. Na een bijensteek de angel verwijderen (niet op het gifzakje drukken!) en daarna deppen met verdunde ammonia.

Lees voor meer uitgebreide informatie van de insectenbeet verder op deze site.

Teken

Zijn kleine beestjes die in het zomerseizoen veel voorkomen in bomen, struiken en hoog gras. Ze laten zich op voorbijgangers vallen als deze passeren. Ze zien eruit als hele kleine spinnetjes die je moeilijk van je huid kunt wrijven. Een teek zuigt bloed bij zijn kostganger door zijn kopje onder de huid vast te zetten met weerhaakjes.

Om een teek te verwijderen moet je hem niet verdoven, maar bij verrassing met behulp van een speciale tekenpincet al draaiende en trekkend verwijderen. Als je geen tekenpincet bij hebt kan je ook een platte pincet gebruiken, let dan wel op dat je de teek niet leeg knijpt.

Mocht je een teek oplopen, schrijf dan na het verwijderen op waar die zat plus de datum. Mocht er na verloop van tijd een rode kring ontstaan ga dan met deze informatie naar de huisarts. Deze schrijft dan een antibiotica voor waarna de plek snel zal verdwijnen.

Lees voor meer uitgebreide informatie ook de instructie van Teken.

Blaren

Heel vervelende met vocht gevulde blaasjes meestal op de voet die flink pijn kunnen doen. Wat je voorafgaande aan het kamp zou kunnen doen is je voeten wisselbaden geven. Ze dagelijks insmeren met speciale voetencrème of voor de hike intapen met leukoplast. Heb je veel last van harde eelt plekken dan is het aan te raden deze ruim voor de hike weg te laten halen door een pedicure. Verder moet je goed passende schoenen en naadloze sokken aandoen. Beter geen synthetische sokken omdat deze geen vocht opnemen, waardoor de voet week wordt en de kans op blaren wordt verhoogd. Koop niet net voor een hike nieuwe schoenen, Mocht je dit toch doen een tip; De schoenen moeten direct als gegoten zitten. Als dit niet zo is dan laat ze maar staan, dan zitten ze nooit lekker.

De blaar zelf; Als het een heel kleintje is zou ik hem niet doorprikken maar beschermen middels compeed of tape. Een grote blaar mag je doorprikken met een steriele naald. Maak twee gaatjes aan beide kanten van de blaar en duw het vocht er voorzichtig uit Daarna jodium erop en een pleister. Let er goed op dat de blaar niet kan infecteren.

Lees voor meer uitgebreide informatie ook de instructie van blaren.

Brandwonden

Eerst water de rest komt later. Geen ijskoud water maar lauw! Bij een blaar als deze dicht is enkel een steriel gaas erop en fixeren met een elastisch windsel. Als de blaar open is, rustig naar de huisarts gaan. Deze schrijft dan een zalf plus niet hechtende gazen en elastische windsels voor. Niet zelf gaan prutsen!

Als je ook zwarte randen ziet en witte puntjes koel je de wond totdat je bij de huisarts of het ziekenhuis bent. Zij zorgen dan voor de juiste materialen omdat dit een brandwond is die derdegraads wordt genoemd.

Zonnebrand

Zonlicht kent voor- en nadelen. Het stimuleert de doorbloeding van de huid en bevordert de stofwisseling. UV-B stralen kunnen echter huidverbranding veroorzaken en UV-A stralen vroegtijdige huidveroudering. Wie van de zon wil genieten moet dat op een verstandige manier doen.Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je regelmatig smeert met de beschermingsfactor die bij jouw huid past. Loop niet teveel bloot rond en zorg voor een zonneklep en zonnebril.

Mocht je toch verbranden, smeer je dan als de zon weg is regelmatig in met aftersun. Ben je echt zo rood als een kreeft, gebruik dan direct sunblock. Wat men vaak vergeet is de lippen. Maak deze niet steeds vochtig met je tong, maar gebruik vaseline, blistex of lippenbalsem. Verder moet je regelmatig drinken. Het beste is de mond even te spoelen met water en dan enkele slokken te drinken.

Hieronder geven we tips voor een verstandig zonnebad (mede opgesteld door de Nederlandse Kankerbestrijding).

Tips

De huid is na een bezoek aan de zonnebank niet beter beschermd tegen de zon, omdat de huid slechts dikker (en dus beter beschermd) wordt onder invloed van UV-B straling. De meeste bruiningsapparaten geven echter UV-A straling af.

 • Draag buiten zo mogelijk iets op het hoofd, zoals een hoed of pet.
 • Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op.
 • Smeer je huid goed in, zodra u in de zon komt. Met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
 • In de schaduw kan je door reflectie van zon ook verbranden, dus smeer jezelf ook in de schaduw in.
 • Kinderen verbranden snel, omdat hun huid nog geen bescherming gevormd heeft tegen de zon. Smeer hen daarom goed in met een hoge beschermingsfactor.
 • Laat uw huid geleidelijk wennen aan de zon.
 • Ga direct uit de zon, zodra je huid vreemd reageert, bijvoorbeeld met uitslag, jeuk of snelle verbranding. Raadpleeg dan een arts.
 • Een beschermingsfactor beschermt je het aantal keren maal de tijd die uw huid zonder bescherming in de zon zou kunnen hebben.
 • Bent je toch verbrand, leg een met water of yoghurt doordrenkte handdoek op de huid en gebruik een verkoelende aftersun. Extra vitamine C en E kunnen het herstel van de huid bevorderen. Een pijnstiller kan een ontsteking helpen voorkomen.


Zonnesteek

Als het lichaam oververhit raakt door de zon, kan de natuurlijke warmteregulatie van het lichaam het af laten weten. Dat veroorzaakt misselijkheid en soms zelfs bewusteloosheid. Het eerste teken van een zonnesteek is verminderde transpiratie. De koeling van het lichaam stopt, en de lichaamstemperatuur stijgt naar 39 of 40 graden. Als de temperatuur nog meer stijgt, gaat u binnen 2 tot 4 uur dood als er niet onmiddellijk ingegrepen wordt!

Voorkomen

Draag in de zon altijd een pet en probeert u zich in de zon niet teveel in te spannen. U moet zorgen voor luchtige kleding, die goed vocht opneemt. Men moet zich niet overmatig inspannen. Een goede conditie en zuinig met alcohol zullen de kans aanzienlijk verminderen. Zwaarlijvige mensen moeten in warme en tropische gebieden extra rustig aandoen.

Tips

Iemand die door de hitte wordt bevangen, moet onmiddellijk naar het ziekenhuis. Tijdens het wachten op transport moet alles worden gedaan om de temperatuur te verlagen. De patiënt moet naar een koele plek worden gebracht en plat worden neergelegd. Knellende kleding moet losgemaakt worden. Men moet afgekoeld worden met natte doeken, koud water of ijsblokjes. Als de patiënt bij kennis is moet hij/zij koele dranken drinken. Tegen uitdroging wordt bouillon of lauw water met zout gegeven. Als dit niet helpt, kan de arts koortsverlagende middelen geven.

 
Onderkoeling

Lees hierover de aparte instructie over onderkoeling.

Oververmoeidheid

En uitdroging komen regelmatig voor. Hieronder enkele tips. Ga op tijd slapen. Nuttig niet te veel alcohol, hierdoor raak je extra vocht kwijt. Voorkom diarree en buikpijn door geen ijskoude dranken tot je te nemen tijdens een hike. Drink ook niet in een keer 1 liter weg, maar neem enkele slokken en spoel deze goed door je mond. Neem voor onderweg een o.i.d. mee. Je zweet namelijk niet alleen bij warm weer maar door de ongewone inspanning raak je ook veel energie kwijt. Dus een blikje fris is geen ongewone luxe, maar noodzaak. Ook zou je aanmaak bouillon mee kunnen nemen voor onderweg zodat je wat extra zout tot je kan nemen. Het allerbelangrijkste is echter dat je tijdig aangeeft dat je je grens bereikt hebt!!

Algemene wenken

Zorg tijdens het kamp dat je voldoende eten tot je neemt. Men is namelijk geneigd om bij vermoeidheid minder te gaan eten. Hou het volgende in je achterhoofd. Een jong volwassene moet per dag minstens 2 stuks fruit op, 6 sneeën  brood, 1 warme maaltijd bestaande uit vlees 2 aardappels en 2 lepels groenten en 2 liter water. De een heeft hier ruim voldoende aan, de ander net tekort, het is ook een gemiddelde. Maar probeer in ieder geval niet minder te eten dan thuis, ook al is het wel eens minder lekker.

EHBO tips

Tips

Snijwond als deze bloed afblijven en een pleister plakken ter bescherming. Als deze niet bloed, spoel je hem onder water af, doet er jodium op en plakt dan een pleister

Huidirritaties door muggensteken, brandnetel bultjes en jeukplekken van processierupsen of zonnebrand kun je op verschillende manieren behandelen: met behulp van azijn, mentholpoeder, zeep, afterbite of prikkweg en cardiflor. Dat is voor iedereen verschillend.

Schaafwonden daar doe je afhankelijk van de grootte en diepte niets mee of betadine zalf met daaroverheen een niet klevend gaasje. Dit zet je vast met een pleister, maar beter is een elastisch windsel.

Verstuikingen koel je in een beek of met een cold pack als je in de buurt bent van vervoer of de bebouwing. Zit je boven in de bergen dan laat je je schoenen aan want deze geven tegendruk aan de zwelling. Aangezien geen van ons allen een arts is laten we de diagnose en het zwachtelen over aan deskundigen. Dus een ziekenhuis of arts in het dorp.