Spreekbeurt
Wil jij je spreekbeurt houden over scouting? Dan ben je hier op de juiste plek. Hieronder kun je informatie vinden over scouting Nederland. Alle informatie die je over scouting Wielewaal wil weten kun je vinden onder het kopje algemeen op de website. Hier kun je bijvoorbeeld de geschiedenis van scouting Wielewaal lezen, welke groepsactiviteiten we hebben en allerlei andere informatie.
Dit is Scouting
Scouting is voor iedereen. Alle jongens en meiden van 5 tot en met 21 jaar kunnen lid worden van Scouting. Ook na je 21-ste kun je lid blijven en bijvoorbeeld leiding gaan geven bij je groep. Elke week ben je met andere scouts samen in de natuur en maak je met elkaar een hoop leuke, maar ook spannende dingen mee. Wel eens geprobeerd een vlot te bouwen of een kompastocht gelopen? Natuurlijk krijg je hulp van je leiding, maar je mag ook met elkaar oplossingen bedenken. Scouts gaan op kamp en dat is een grote uitdaging. Een week lang in een tent ergens in Nederland. Zelf koken, hiken en nog veel meer geweldige activiteiten. De ervaring die je opdoet bij Scouting is zo belangrijk dat je er ook later, heel veel aan hebt. Altijd handig dus.
Speltakken
Bij Scouting speel je in je eigen leeftijdsgroep: een speltak. Iedereen krijgt zijn eigen uitdagingen en kan zo veel plezier aan het Scoutingspel beleven. In Nederland hebben land-, lucht- en waterscouts.
Bevers 5-7 jaar
Bevers spelen in het dorp Hotsjietonia. De inwoners van het dorp nemen de bevers mee op avontuur en doen spelletjes of maken dingen samen met Stuiter. Stuiter is nieuwsgierig en heeft het dorp Hotsjietonia ontdekt. Na twee jaar in Hotsjietonia, verlaten de bevers het dorp en gaan ze naar de jungle waar het verhaal van de welpen begint. Scouts noemen dat overvliegen.
Welpen 7-11 jaar
De welpen spelen in de jungle. Hier wonen de jongen Mowgli en het meisje Shanti, die de welpen meenemen de wildernis in. Daar leren ze alle andere junglebewoners kennen. Met spelletjes als het maken van geheime boodschappen in jungletaal of het uitvoeren van spannende speurtochten, beleven de welpen elke week veel avonturen.
Scouts 11-15 jaar
De volgende speltak heet scouts. Het buitenleven lonkt en het land, het water en de lucht zijn favoriete plekken om op ontdekkingstocht te gaan. Scouts leren hoe ze moet organiseren. Daar helpt de leiding je natuurlijk nog bij en bovendien heb je bij de bevers en bij de welpen ook al heel veel geleerd. Als je 15 bent, ga je naar de explorers.
Explorers 15-17 jaar
Explorers maken hun eigen avontuur. Soms reizen ze naar het buitenland en vaak gaan ze op avontuur in je omgeving. Explorers bedenken en organiseren hun eigen activiteiten. Natuurlijk worden ze hierin wel begeleid door de begeleiding van je groep.
Roverscouts 18-21 jaar
Roverscouts vormen samen een stam. Ze gaan aan het werk met grote projecten en organiseren hun eigen kamp in het buitenland. Ook roverscouts blijven bij Scouting nog steeds ontdekken en leren.
Als een roverscout 21 jaar is geworden kan hij zich gaan inzetten als vrijwilliger voor Scouting. Je kunt je bijvoorbeeld inzetten als leiding bij een van de speltakken, als bestuurslid of als vrijwilliger op groeps-, regionaal- of landelijk niveau.
Geschiedenis in vogelvlucht
+/- 1900: De Engelse Lord Robert Baden-Powell schrijft het boekje “Aids to Scouting”, oftewel “Hulp bij verkennen”. Hierin kun je lezen hoe je sporen volgt, sluipt, schetsen maakt, je eigen potje kookt en hoe je met hout en touw hulpmiddelen maakt. Vooral jongens zijn er dol op: met deze informatie wordt hun spel een stuk spannender. Het avontuur kan beginnen. Dit is de start van Scouting.
1907: Lord Baden-Powell gaat op kamp met een groepje van 21 jongens. Hij doet dit om zijn herschreven handboek voor verkenners voor jeugd vanaf 11 jaar in de praktijk te testen. Dit is eigenlijk het allereerste Scoutingkamp.
1908: Het boek “Scouting for boys” wordt uitgebracht. Lord Baden-Powell besteedt aandacht onder andere: observatie, buitenleven, vindingrijkheid, ridderlijkheid, spaarzaamheid, hulp bij ongelukken en gezondheid. Het boek is een enorm succes en er ontstaan spontaan groepjes jongens die zich patrouilles noemen. Ze spelen het spel zoals dat in het boek staat. Al heel snel vormen de groepjes een organisatie en zo ontstaan de eerste Scoutinggroepen.
1910: Ook meisjes willen het spel van Scouting spelen en er wordt (eerst in Engeland) officieel een vereniging voor meisjes opgericht.
1910: Scouting waait over naar Nederland. De volgende maanden starten door het hele land padvindersafdelingen.
1916: Ook de Nederlandse meisjes krijgen een eigen Scoutingvereniging.
1937: Het eerste hoogtepunt van Scouting in Nederland: de vijfde Wereldjamboree wordt gehouden in Vogelenzang, dichtbij Bloemendaal. Op het kamp waren 28.750 scouts en leiding uit 54 landen.
1973: Een fusie tussen vier verschillende verenigingen leidt tot Scouting Nederland. Verkennerij en padvinderij heten vanaf deze fusie Scouting en dat betekent dat jongens en meisjes nu bij dezelfde organisatie horen.
1995: Voor de tweede keer wordt in Nederland de Wereld Jamboree georganiseerd. Deze keer waren er 28.960 scouts uit 196 landen.
2010: Scouting bestaat in Nederland honderd jaar. Het spelaanbod voor alle speltakken wordt vernieuwd en voor elke leeftijdsgroep wordt één naam gebruikt. Vanaf dit moment kent Scouting Nederland de volgende vijf speltakken: bevers, welpen, scouts, explorers en roverscouts.
Feiten en cijfers
Scouting is een internationale organisatie. Wereldwijd is Scouting zelfs de grootste jeugd- en jongerenorganisatie. Scouting Nederland is lid van twee wereldorganisaties:
WOSM: World Organisation of the Scout Movement. Deze wereldbond voor jongens en meisjes is gevestigd in Genève, Zwitserland. De WOSM heeft ongeveer 28 miljoen leden in 160 landen. Meer info vind je op www.scout.org.
WAGGGS: World Association of Girl Guides and Girls Scouts. Deze wereldbond voor meisjes is gevestigd in Londen, Engeland en heeft ongeveer 10 miljoen leden in 145 landen. Meer info vind je op www.wagggs.org.
De WOSM en de WAGGGS hebben gebouwen en kampterreinen waar scouts uit de hele wereld elkaar ontmoeten. In Europa zijn bekend centra Kandersteg en Our Chalet in Zwitserland.
Scouting Nederland is met ruim 100.000 actieve scouts de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland. De 87.000 jeugdleden en 25.000 vrijwilligers van Scouting zijn verdeeld over meer dan 1.100 Scoutinggroepen. Als je lid bent van één van die 1.100 Scoutinggroepen dan ben je ook automatisch lid van Scouting Nederland en maak je onderdeel uit van het grootste internationale jongerennetwerk dat er is.
Op kamp
Wat is er nou typisch aan Scouting? De meeste scouts zullen dan direct roepen: “het kamp”. Iedereen bij Scouting gaat op kamp. De bevers vaak nog in hun eigen clubhuis, de welpen al wat verder weg. Scouts ontdekken Nederland en de explorers en roverscouts gaan vaak met hun zomerkamp de grens over. Scouts over de hele wereld gaan op kamp. Eens in de 4 jaar wordt ergens ter wereld een groot internationaal kamp georganiseerd: de Wereld Jamboree. Hier komen scouts van 11 tot 17 jaar bij elkaar om samen het spel van Scouting te spelen.
Het spel van Scouting: de spelvisie SCOUTS
De spelvisie SCOUTS geeft aan waar Scouting voor staat:
S: samen stappen we met veel plezier op de wereld af, dat verbindt ons onderling.
C: code en traditie is hoe we met elkaar en anderen omgaan. Respect voor mensen en voor de natuur, waar we zoveel plezier beleven. We gebruiken een gids (dat heet in scoutingtaal de wet) waarin staat wat er van je als scout wordt verwacht en in de belofte die je aflegt zeg je dat je je als scout aan de wet houdt.
O: outdoor staat voor avontuur, want wij gaan voortdurend op ontdekkingstocht in de natuur. Hoe ouder je bent, hoe verder weg je kunt gaan.
U: uitdaging zoeken we in alles om ons zo te ontwikkelen tot zelfstandige scouts.
T: teamgevoel door te denken en doen vanuit het team, halen we het beste in elkaar naar boven. Daarom zijn we trots op elkaar.
S: spel en creativiteit is onze tweede natuur. Door te spelen ontdekken we wat we kunnen en leren we deze talenten gebruiken.
Bij Scouting speel en leer je volgens de spelvisie. Dat betekent dat je spel steeds uitdagender wordt en dat je iedere keer wat meer leert. Je leiding zorgt ervoor dat dit in het programma ook echt zo is.
Activiteitengebieden
Alle scouts doen verschillende Scoutingactiviteiten. Er zijn 8 verschillende soorten gebieden waar je deze activiteiten kunt spelen:
Buitenleven
Samenleving
Expressie
Sport & Spel
Identiteit
Uitdagende Scoutingtechnieken
Internationaal
Veilig & Gezond
Logo van Scouting
Het logo van Scouting Nederland bestaat uit een groen klaverblad, een gele lelie en de Nederlandse vlag.
De lelie is het symbool voor de jongens binnen Scouting en het klaverblad is het symbool voor de meisjes. Vroeger waren er aparte organisaties voor jongens en voor meisjes. Nu ze samen zijn, is het ook in het logo verwerkt.
Scoutingwoorden en weetjes
Scouts zijn dol op afkortingen. Ze hebben ook heel veel eigen Scoutingwoorden. Hier staan een paar leuke woorden en afkortingen voor je op een rijtje.
Bikken: Scouts voor ‘eten’, wordt gebruikt in yells.
BMB: Bord Mok Bestek, staat op de bagagelijst om mee te nemen op kamp.
HUDO: De Scoutingvariant van een toilet. Wat de afkorting precies betekent, weet bijna niemand maar er worden veel grapjes over gemaakt. ‘Houd Uw Darmen Open’, ‘HUrkDOos’, of ‘Hier Uw Dagelijks Ontlasting’. Een HUDO is een gat in de grond met daarboven een gepionierd frame om op te zitten.
KaVu: Kampvuur
KaVuKu: Kampvuurkuil
Lelievlet: Boten waarmee de waterscouts varen
LuPa: Lunchpakket
MBL: Als waterscouts gaan varen, moet er altijd iemand aan boord zijn met een Machtiging Boot Leiding om veilig en verantwoord te kunnen varen.
MOB: Tijdens een Man-Over-Boordmanoeuvre zeil je een rondje om iemand die overboord geslagen is weer aan boord te krijgen.
NJ: Nationale Jamboree, een groot kamp in Nederland
Nawaka: Nationaal Waterkamp, een groot kamp voor waterscouts in Nederland
PiKa: Pinksterkamp
Pionieren: Een bouwwerk maken van hout en touw. Met knopen zet je het bouwwerk in elkaar
Scoutfit: De kleren die je draagt als je naar Scouting gaat, een blouse, trui of t-shirt en natuurlijk een das
WJ: Wereld Jamboree, een groot kamp ergens ter wereld
WKK: Weekendkamp
Yells: Leuke rijmpjes die een Scoutinggroep lekker zingt en schreeuwt als ze op kamp of speurtocht zijn.
ZoKa: zomerkamp
Wist je dat….
scouts in de meeste landen ook gewoon scouts heten
in België de scouts kapoen (haan) of pelsje (jonge zeehond) heten?
in Nieuw-Zeeland de jongens “keas” (een soort papegaai) en de meisjes “pippins” (appels) heten?
president Obama van Amerika ook scout is geweest?
er nog veel meer beroemde scouts zijn en je ze kunt vinden op www.scoutpedia.nl
Voor meer informatie over scouting Nederland kun je kijken op www.scouting.nl of op www.scoutpedia.nl
Op de site van scouting Nederland staan nog heel veel leuke filmpjes en andere afbeeldingen die je kunt gebruiken voor je spreekbeurt, je kunt zelfs een spreekbeurt pakket bestellen.
Als je vragen hebt over scouting Wielewaal kun je die natuurlijk altijd aan je leiding vragen of een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Succes!!