Maatschappelijke Stage

Wat is maatschappelijke stage?


logoHomeDe afgelopen jaren is de maatschappelijke stage verplicht geweest voor alle middelbare scholieren. Vanaf het schooljaar 2014-2015 is maatschappelijke stage niet meer verplicht voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Maar dat betekent niet dat er een einde komt aan de samenwerking tussen onderwijs en maatschappelijke organisaties. Sterker nog, een groot aantal scholen in de regio Eindhoven stelt maatschappelijke stages anno 2020 nog steeds verplicht. Scouting Wielewaal blijft om die reden "maatschappelijke stageplekken" aanbieden!

De maatschappelijke stage houdt in dat jongeren vrijwilligerswerk doen tijdens hun middelbare schoolperiode. Dat is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, en de positieve invloed die ervaren wordt bij vrijwilligerswerk. Met name wordt je bewust gemaakt dat de maatschappij niet zonder vrijwilligers kan.  Met de afschaffing van de verplichte maatschappelijke stage staan scholen voor de keuze; afschaffen op opnemen als faculatief onderdeel van het lesprogramma. Welke keus jouw school ook heeft gemaakt of nog gaat maken, bij ons blijf je welkom!

 

Scouting Wielewaal:


stagebieder blauw.pngScouting Wielewaal heeft biedt de mogelijkheid om je MAS in te vullen. Stageplekken zijn beschikbaar in de vorm als Leider(ster) in één van de onderbouwspeltakken (leeftijd tot 10 jaar, te weten Bevers of Welpen).

Wat wordt er van je verwacht: Je bent bereid een VOG aan te vragen op kosten van Scouting Wielewaal. Na ontvangst van de VOG ben je bereid om jezelf in te zetten om gedurende een aantal weken (afhankelijk van het aantal in te vullen stage-uren) een groep enthousiaste kinderen samen met je team een leuk en uitdagend programma te bieden. Heb je zelf ideeën, en wil je een keertje het initiatief nemen is dat natuurlijk een mogelijkheid. Maatschappelijke stagiaires dienen ten minste 15 of 16 jaar oud te zijn en heb in eerste instantie de keuze uit de speltakken Bevers, Welpen Ochtendhorde en Welpen Middaghorde (afhankelijk van waar plaats is).

Neem gerust een kijkje op de website van Scouting Nederland om een indruk van de Nationale organisatie op te doen, www.scouting.nl.

Het scoutingspel bij Scouting Wielewaal speelt zich af in een mooie bosrijke omgeving, gelegen aan de rand van Eindhoven (nabij Fruittuin Wielewaal, Anthony Fokkerweg/Oirschotsedijk, zie blokhut). We bieden je een leuke enthousiaste groep kinderen en een gezellig team. Ervaren mensen die je kunnen helpen bij het leiding geven en het maken van een programma. Daarnaast zijn er opleidingsmogelijkheden binnen Scouting Nederland. Scouting is een vrijwilligersorganisatie, dus financieel kunnen we je niets bieden, maar daar staat wel veel tegenover. Wat dacht je van: de lach van iemand die zijn grenzen heeft verlegd en dacht dat hij dat nóóit zou kunnen ... "het kamp was echt gaaf!!" Dat je kinderen ziet genieten en groeien in hun eigen ontwikkeling.

Op de diverse pagina's van de speltakken komt dit alles komt goed uitdrukking, onder meer in de vele foto's op onze website.Kijk maar eens verder op deze website.

We hopen je een goede indruk gegeven te hebben over Maatschappelijke stages bij Scouting Wielewaal. Heb je vragen, of wil je jouw MAS invullen als leiding bij onze groep? Stuur dan een email met jouw contactgegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., waarna Olaf (speltakleiding) contact met jou zal opnemen. In overleg geven we je extra informatie en/of kijken we waar plaats is, en stemmen we zaken af (Let op, Scouting is alleen op zaterdagen, 's ochtends of 's middags. Stage lopen kan dus niet doordeweeks!). 

Wielewaal horizontaal 120pxl

Wellicht tot ziens!

Groeten,
Olaf
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

OVERIGE INFORMATIE:

Het doen van vrijwilligerswerk

Maatschappelijke stage gaat om het doen van vrijwilligerswerk. Dit vindt vooral plaats in de non-profitsector: bij een vrijwilligersorganisatie, vereniging, instelling of maatschappelijke organisatie. Soms buiten een georganiseerd verband, bijvoorbeeld door boodschappen te doen voor een oude buurvrouw of een gezin te helpen dat tijdelijk hulp nodig heeft. Bedrijven kunnen ook een rol spelen. Denk aan maatschappelijk betrokken ondernemen.

De school voert de regie

De school voert de regie, Scouting Nederland is een van de partners waar vele stageplekken nu al te vinden zullen zijn. De school is verantwoordelijk voor de invoering van de maatschappelijke stage voor haar leerlingen. Voorbereiding en evaluatie liggen in handen van de school. Ook bepaalt de school wat wel of niet geschikt is als maatschappelijke stage. De school kent haar leerlingen immers het beste. Samen met de leerlingen maakt de school goede afspraken over de uitvoering van de maatschappelijke stage, onder andere over de begeleiding.

Ruimte voor initiatief scholen en leerlingen

Een leerling is gemotiveerder als de maatschappelijke stage aansluit bij zijn/haar interesses. De maatschappelijke stage levert dan ook meer op. Daarom is het stimuleren van eigen initiatief belangrijk. Na een goede uitleg weten leerlingen vaak al waar ze graag hun maatschappelijke stage willen lopen. De leerling kan zelf een stage bedenken en aan school vragen of die geschikt is voor maatschappelijke stage. De maatschappelijke stage hoeft niet per se te worden uitgevoerd op een stageadres; een leerling of school kan bijvoorbeeld ook een sponsoractie opzetten voor een goed doel. Lukt het de leerling niet een maatschappelijke stage te vinden, dan ondersteunt de school hem/haar. Bijvoorbeeld met lijst met stageplaatsen waaruit de leerling kan kiezen. Zo'n lijst kan tot stand komen in samenwerking met de gemeente en lokale vrijwilligerscentrale (vrijwilligerspunt Eindhoven).

Creativiteit voorop

Alles is mogelijk, als het maar gaat om vrijwilligerswerk. Het vraagt om creativiteit van scholen, stagebieders en stagemakelaars om alle leerlingen een stageplek te bieden. Zo ontstaan maatschappelijke stages op allerlei terreinen van vrijwilligerswerk.

Waardering van de kinderen. Alles wat je op ze afstraalt krijg je terug!

Scouting Wielewaal vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen, jong en oud, in aanraking komen met Scouting. Wij vinden dat Scouting een hele leuke hobby is, waarmee je niet alleen leuke dingen doet voor jezelf maar ook met en voor anderen.

Als jeugdlid (t/m 21 jaar) beleef je met jongens en meisjes van je eigen leeftijd een leuk scouting avontuur. Als leiding wordt het anders, maar zeker niet minder leuk! Je leert Scouting op een andere manier kennen en bent met begeleiding van kinderen bezig aan wie je ook leiding geeft. Jij geeft hen een leuke tijd door je enthousiasme, spontaniteit, creativiteit en assertiviteit. En je krijgt dat in veelvoud terug! Alles wat je op ze afstraalt krijg je versterkt terug! Een enorme voldoening in je werk is het gevolg!