(Groeps)Activiteiten

De leiding organiseren wekelijks avontuurlijke programma's waaraan de jeugdleden deel nemen. Het spel is tijdens de opkomstdagen de basis voor het programma. Hierin worden verschillende outdoor programma's bedacht. Rond onze blokhut hebben we daarbij ruim voldoende bos ter beschikking. Iedere speltak (groep jeugdleden naar leeftijd, zie bovenste balk) heeft groepsmateriaal ter beschiking om te klimmen, kanoën, kamperen. En vanaf 10 jaar wordt onder toezicht van gekwalificeerde leiding geleerd hoe je zelf vuur kunt maken, en hoe je er verantwoord mee om moet gaan. 

Scouting Wielewaal organiseert een aantal hele leuke (groeps)activiteiten welke jaarlijks of om het jaar terugkeren. Voor welke speltakken de activiteiten zijn staat per activiteit omschreven. Enkele groepsactiviteiten van Scouting Wielewaal worden hieronder nader beschreven. Wil je weten wanneer deze dit jaar gepland staan, kijk dan snel op de jaarplanner.

Hutseldag

Op deze dag (meestal in januari) wordt de leiding en bestuur door elkaar gehutseld en wordt men voor één dag leiding van een andere speltak. Bijvoorbeeld een welpenleider, een explorer begeleider en een bestuurslid worden voor die dag leiding van de Scouts Verkensters. Deze leiding maakt ook een leuk programma voor die dag.

Kind word geholpen bij het overvliegen

Overvliegen

Als je oud genoeg bent om naar de volgende speltak te gaan, vlieg je over. Dat wil zeggen dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Het overvliegen vind twee keer per seizoen plaats in september en februari. Op die dag vliegen alle kinderen, die naar een andere speltak gaan, tegelijk over en dus maken we er een beetje een feest van. De overvliegers krijgen dan een eigen activiteit die ze samen moeten uitvoeren om over te vliegen naar de volgende speltak. De overvliegers worden verwelkomt in hun nieuwe speltak. Alle ouders en familieleden zijn welkom om deze nieuwe stap van de jeugdleden te komen bekijken.

Erwtensoeptocht

Deze activiteit wordt jaarlijks afgewisseld met het groepsweekend. De Erwtensoeptocht is een traditie en een looptocht waar alle speltakken aan mee doen. In gemengde groepen (verschillende speltakken) lopen we een tocht met onderweg heel veel leuke doe-opdrachten of wetenswaardigheden. Er is geen Erwtensoeptocht die niet eindigt met een kom lekkere erwtensoep. De Erwtensoeptocht staat meestal in maart gepland. 

 

 

Bestuursuitje

Alle vrijwilligers maken het programma voor de kinderen en oudere leden mogelijk. Het bestuur vindt het een gepaste manier om al deze vrijwilligers jaarlijks te bedanken door een dagje uit te organiseren. Deze leuke dag wordt door het bestuur zelf georganiseerd en blijft tot op het laatste moment geheim voor de deelnemers.  

Sint Joris

Joris was een moedig jongeman die de gevaarlijke draak doodde, de prinses redde en de wijde wereld in trok om overal mensen te gaan helpen. Omdat hij zo moedig was, is hij de beschermheilige van scouting geworden. Ieder jaar rond 22 april herdenken we hem met een kampvuur en een bonte avond.

Groepsweekend

Uitleg tijdens groepsweekend

Eénmaal in de twee jaar hebben we een groepsweekend (afgewisseld met de Erwtensoeptocht). Tijdens dit weekend blijven we met de hele groep slapen, meestal op de blokhut maar soms ook op locatie. Het programma bestaat uit verschillende activiteiten voor de hele groep. Bijna altijd in een leuk thema zoals bijvoorbeeld Alladin of superhelden. Dit weekend staat op de jaarplanner meestal in maart of april.

Familie Foto Film BBQ

Na de zomervakantie hebben we bij de Wielewaal de familie foto film barbecue (ookwel FFFBBQ). Deze activiteit vind plaats na het overvliegen in september. Voor alle ouders, broertjes / zusjes, en andere geïnteresseerde worden de verhalen van de zomerkampen onderling uitgewisseld en tonen we van alle speltakken de foto’s en films van deze zomerkampen. Aansluitend op deze leuke presentatie is er de altijd gezellige BBQ voor iedereen die zich opgegeven heeft.

JOTA

Ieder derde weekend van oktober is er JOTA (Jamboree On The Air).  Scoutinggroepen uit de hele wereld proberen dan met zenders contact met elkaar te maken. Het programma staat dit weekend in het teken van communicatie. De jongere speltakken komen alleen op zaterdag, de andere speltakken blijven het hele weekend. Het weekend vindt plaats op de blokhut. Soms wordt er gekozen voor een toffe locatie zoals in 2010 bij het museum De Bevrijdende Vleugels in Son. Er wordt altijd een toren gemaakt waar de zendmast in komt te staan. Door deze zendmast kan er contact gelegd worden met scoutingroepen over de hele wereld.

LSA (laatste Stam Avond)

Elk jaar wordt er door de klimstam een avond georganiseerd waarbij alle leiding, ondersteuning, bestuur en stam is uitgenodigd. Tijdens deze avond wordt er geproost op een goed jaar en de vrijwilligers welke zijn gestopt worden in het zonnetje gezet met een woord van dank en een kleine attentie.

Wielewaal Kookwedstrijden

Kookwedstrijden

Jaarlijks worden de Wielewaal Kookwedstrijden gehouden waarbij de Scouts en Exploreres in teams tegen elkaar strijden om de titel "Beste Koks" in de wacht te slepen. Elk jaar kiest de organisatie een gerecht afkomstig uit een bepaald land wat de teams moeten klaarmaken.  Door een wisselende jury van “professionals” wordt er beoordeeld wie de winnaars zijn, en wie zich een jaar lang "Beste Kok" mag noemen.

 

Groepsfoto voor de iscout.I-scout

De I-scout is een landelijke activiteit voor leiding, bestuur, ondersteuning en Explorers waarbij we een virtuele wereldreis maken. Het spel draait om reiskilometers verzamelen door vragen via internet te beantwoorden en het zo goed mogelijk uitvoeren van doe-opdrachten (die ter beoordeling aan de gekwalificeerde jury via internet ingestuurd worden). Hoe meer reiskilometers hoe grotere reisafstand we kunnen maken binnen de gestelde tijd. Een heel intensief spel waarbij creativiteit, snelheid en algemene kennis een belangrijke rol spelen. Met de combinatie van verschillende persoonlijkheden van Scouting Wielewaal gaan we ieder jaar weer voor die nummer 1 positie.

 

 

 

SOS en SOK

Dit zijn twee weekenden voor de leiding, ondersteuning en bestuur:

SOS (Staf Op Stap). Dit is gewoon een gezellig weekend met de leiding onderling, met name bedoeld voor teambuilding.

SOK (Staf Op Kamp). Dit is een weekend voor de leiding, waar kennisverhoging en kennisverbreeding van de gekwalificeerde leiding centraal staat.