Reunie 2013: Herinneringen Prins Willem 1: Dick de Jong verteld....

002 kaderzwerftocht Bladel 1967
Zoals sommige van jullie wel gezien hebben heeft er in het zondagsnieuws een artikel gestaan over de reunie 2013 van Scouting Wielewaal. Na aanleiding van dat bericht kregen wij de volgende reactie:

"Ik kreeg van een oud-scoutingvriend uit Nederland een krantenknipsel toegestuurd over de aanstaande reunie en ik wil daar graag op reageren.
 
Maar laat ik me eerst voorstellen,Dick de Jong,geinstalleerd op 26 november 1955 ,als Prins Willem I ,groep 4, verkennerlid,voor onze ''Junglehut",zo heette ons clubhuis op de Wielewaal,door de toenmalige hopman Jaap Bot.
Sindsdien alle rangen doorlopen ,mijn laatste jaren als  hopman ,tot mijn afscheid in 1983 toen ik met mijn gezin naar New Zealand vertrok."

Dit vonden wij zo leuk dat we Dick gevraagd hebben zijn herinneringen op papier te zetten. Dit heeft hij vol overtuiging gedaan en een scoutingjaar beschreven. Hieronder kun jij zijn ervaringen lezen. Een aanraden voor iedereen om dit te doen. Ook zijn er diverse foto's uit deze tijd te zien.

 


001 mijn installatie 26-11-1955Met mijn hand op de groepsvlag “Op mijn eer beloof ik”,27 november 1955,mijn installatie als verkenner bij de Prins Willem I ,groep 4.Afgenomen door hopman Jaap Bot ,de patrouille schouderlinten “geel groen” van de Vossen uitgereikt door mijn Patrouille leider Hans Planting (Orm, als bijnaam) .In korte broek,de 4 deuken hoed en sportkousen met flossen. Zo begon het allemaal. Ik wil in vogelvlucht een padvindersjaar doorlopen,chronologisch in maanden maar niet in jaren.

Het jaar begon met de traditionele “koffietafel”,samen met de welpen,de avond werd gevuld met zingen,de welpen hadden een zeer populair lied dat met verve ten gehore werd gebracht,” Daar zat een veldmuis voor de ramen holadië holadio”, en  sketchjes van patrouilles en nesten en soms de leiding.

Februari  was de tijd om met de hele troep vanaf de Wielewaal naar Batadorp te lopen ,daar suikerklontjes te kopen om zo weer op krachten te komen vanwege de kou,sneeuw en nattigheid  en daarna weer op huis aan te gaan.Waarom? ,zomaar voor de lol en de saamhorigheid onderweg.

Het voorjaar bracht programma’s met Spel;de hele ringbaan op de Wielewaal stond ons ter beschikking, Sport;honkbal,voetbal op het weitje tegenover Groep 6 en nauurlijk Techniek; spoorpuzzels oplossen tussen de tua’s en leren sjorren om een tafelvuur te kunnen bouwen.Het wedstrijdelement was er om uit te maken welke patrouille de troep mocht representeren op de komende Districts Wedstrijden.

De tijd van weekend kampen kwam aan,een tocht naar Bladel ,overnachten in een hooischuur op een landgoed waar vaandrig Jan Huysman zijn contact mee had en waar je door de pannen naar buiten kon kijken en koud dat het kon zijn,zo koud,ongeveer 2 cm!

St’Jorisdag,23 april 1972,in de vroege morgen een vlaggeparade op het Eindhovense Stadhuisplein.Waar ik de eer mocht hebben een Gouden Jacobsstaf te worden uitgereikt door Distrct Commissaris Cees Vlas.s’Avonds een kampvuur met onze welpen geleid door oubaas Roel van Zanten ,een sing song “Hoog laait het vuur” en natuurlijk het verhaal van St’Joris en de Draak ,schitterend vertolkt door vaandrig Cor Erkelens.

Wie herinnert zich de Hemelsvaartsdag,s’middags naar de Oirschotse Hei,hulzen zoeken.Er was altijd wel iemand die wist waar de laatste legerschietoefeningen gehouden waren en de kunst was de mitrailleur schuttersputjes te vinden want dan kon je je zakken snel volladen met hulzen.In de jaren 60 keek het leger niet op een kogel meer of minder ,de gezamenlijke koperopbrengst bracht geld in het laatje voor de troep.En de losse flodders die niet afgegaan waren en in onze zakken achterbleven werden gebruikt om bij gelegenheid een kampvuur wat op te vrolijken!

Districts Patrouille Wedstrijden was ook een jaarlijks terugkerend gebeuren.In 1958 was ik van de partij, onze patrouille de Vossen onderleiding van patrouille leider Piet Huysman won , het Wisselbord werd uitgereilkt door District Commissaris Mr.A Fens.Daarna vertegenwoordigden wij ons District met Pinksteren in Ommen bij de landelijke wedstrijden en werden 2e.Nog vele keren zou één van onze patrouilles in Ommen strijden om de hoogste eer.

Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van het District Oost Brabant en het ontstaan van de Padvinderij in Eindhoven was er een groot Jubileum Pinkster Kamp ,JUPIKA, in 1962,in Moergestel.Met als spel,Azteken versus Spanjaarden,wij006 JUPIKA Moergestel 1962 waren Zeerovers,het schuim der natie!

We naderen de tijd van de Zomerkampen met ieder jaar een ander thema,van Indianen tot Cowboys  en van Arabieren tot Negers.De kampterreinen veelal gelegen in Noord Limburg,Arcen ,Well tussen de Duitse grens en de Maas ,maar ook Moergestel,Bergeijk,Hoevelaken.Het kamp- materiaal per vrachtauto en de troep per fiets,een vooraf goedgekeurde fiets dan welteverstaan!.Een week vol activiteieten,keukenbouwen,koken op  een tafelvuur,de dagelijkse inspecties om de hygiene op peil te houden ,de vrije dag waar de patrouilles Venlo onveilg maakten maar ook naar het Oorlogsmuseum in Overloon fietsten.En dan het spel,maar hoe krijg je een Negerstam weer schoon?Op naar de Maas met een washandje en een stuk zeep ,vaandrig Kees Nieuwenhuizen was aangesteld als inspectier en niemand ging terug naar het kamp voordat een schoonheidsinspectie was uitgevoerd!

Ons eerste Vader en Zoon weekend werd gehouden op 28 september 1968,een puzzeltoertocht per auto naar het Juvenaat St.Jozef in Wellerlooi.En nadat de zoons s’avonds laat ter bed gegaan waren en de vaders nog nakeuvelden kwam er aarzelend een fles te voorschijn en werd het heel laat!

Ik herinner me een Kampina Wandeltocht  georganiseerd door het District,bij één van de posten onderweg moest het gewicht van onze hopman,Henny van Zanten,opgegeven worden en werd daarna gecontroleerd op een wegschaal,met allemaal om hem heen werd middels zijn broekriem het juiste getal bereikt!

Een Erwtensoeptocht in de wintermaanden,de eerste dateert uit begin jaren 60,de grote tent werd opgezet op de Oirschotse Hei en als dan aan het eind van de middag de patrouilles na een zwerftocht in het donker binnen kwamen druppelen was daar een tent,verwarmd door een butagas brander en soep met veel worst, gemaakt door één van de vrouwen van de leiding ,aangevoerd in een grote melkbus.

020 Erwtensoeptocht 1964In december bracht steevast Sinterklaas vergezeld door Pieten, in vol oornaat ons een bezoek en er was niemand die niet in Sinterklaas geloofde.En er was de traditionele Kerstviering met chocolade melk.

Het jaar werd afgesloten met de Laatste Stamavond in het voortrekkers lokaal van de Jungle Hut.Die avond was er al ver voor mijn tijd ,een avond voor de leiding met aanhang met als motto de in een houten plank,die boven de schouw hing,gebeitelde woorden:

                                          NIHIL INSANUS  NOBIS ”

De ingewijden onder ons weten de betekenis ervan.

Voor degenen die deze jaren hebben meegemaakt ,er waren nog jubilea, oa.het 40 jarig bestaan van de groep in 1973 ,een groots gevierd kampeerweekend op het Juvenaat in Wellerlooi,met ouders en de gezinnen van de leiding.Het afscheid van Jaap Bot als hopman ,die hierna in hogere sferen belandde,AHKC (assistent hoofdkwartier commissaris)op het hoofdkwartier in Ommen en de installatie van de nieuwe hopman, Henny van Zanten in december 1961,die de scepter overgaf aan mij in november 1974.

Al die evenementen moesten worden voorbereid,honderden vrijdagavonden hebben we met elkaar als leiding bij Henny van Zanten  en later bij mij thuis doorgebracht.Eerst koffiedrinken,Ivanhoe en Bonanza kijken en dan brainstormen,de meest idiote plannen zijn gesmeed en verworpen,maar er is toch een heleboel in werkbare programma’s uit voortgekomen.

Zonder dat ik de pretentie heb een geschiedschrijver te zijn en alles te hebben vermeld ,hoop ik dat degenen die dit lezen er iets in herkennen.

Ik sluit af met de woorden van onze troepyell die vele malen bij alle mogelijke gelegenheden geklonken heeft,niet altijd mooi ,maar wel heel heel hard.

                                                  Boem sjikke boem,boem sjikke boem

                                                  Rikketikke,rikketikke,rikketikke boem

                                                  Sis boem ba,sis boem ba

                                                  Wie “waren “ dat?

                                                  Dat “waren “wij, Prins Willem I

                                                                                                                       New Zealand

                                                                                                                        22 mei 2013

Dick 2013

Interesse? Kom kijken!

TijdVoorAvontuur2